Jul 6, 2008

Mengumpat dan Memfitnah Adalah Dosa Besar

Bismillahir rahmanir rahim...
Alhamdulillah, syukur kehadrat Ilahi Yang Maha Agung serta selawat dan salam ke atas junjungan tercinta nabi Muhammad sallallahu 'alaihi wasallam dan ke atas keluarga baginda serta sahabat-sahabat baginda seluruhnya...


Sebelum meneruskan perbincangan ini, izinkan pengendali memohon kemaafan di atas ketiadaan bahan untuk tatapan pengunjung ke teratak ini disebabkan tugas-tugas yang perlu disegerakan dahulu.

Akhir-akhir ini, negara telah dihebohkan dengan kes fitnah memfitnah, tuduh menuduh tanpa sebarang bukti dan penghakiman terhadap perkara tersebut. Ini akan memburukkan lagi maruah dan imej Islam di mata dunia akibat tuduhan tersebut.

Izinkan saya
memberi definisi kedua dua perkara di atas serta membicara secara ringkas tentangnya;

Mengumpat: Mengata atau menceritakan keburukan seseorang di masa ketiadaanya serta boleh menimbulkan kemarahan apabila dilakukan di hadapanya.

Memfitnah: Melemparkan tuduhan kepada seseorang tanpa bukti.

Mengumpat dan memfitnah adalah perbuatan yang sangat dilarang dalam Islam kerana kedua duanya boleh memusnahkan hubungan silaturrahim dan sekali gus merosakkan keharmonian kehidupan bermasyarakat. Maka bertepatanlah dengan ayat 191 surah al-Baqarah;

والفتنة أشد من القتل
Bermaksud: Dan (ingatlah bahawa angkara) fitnah itu lebih besar bahayanya dari daripada membunuh.

Antara sebab-sebab berlakunya perbuatan keji ini;
  1. Wujudnya sifat iblis dan syaitan dalam diri manusia yang tidak senang hati apabila saudara mereka mendapat kesenangan bahkan merasa terhibur apabila saudara mereka ditimpa musibah dan derita.
  2. Makhluk terkutuk sahaja yang tergamak melakukan perbuatan tersebut akibat perasaan iri hati dan hasad dengki (sifat syaitan laknatullah) yang melampau terhadap kelebihan yang ada pada orang lain.
  3. Manusia seperti ini juga mempunyai perasaan takut (pengecut) untuk bersaing dalam menghadapi cabaran hidup yang penuh dengan cabaran dan halangan, serta memastikan hanya golongan mereka sahaja yang layak berada di tempat teratas.
Akibat mengumpat dan memfitnah;
  1. Hubungan silaturrahim akan terputus, masyarakat kucar kacir, negara tidak akan makmur seperti sebelumnya. Ingatlah barang siapa memutuskan hubungan silaturrahim tidak akan masuk syurga.
  2. Berlaku permusuhan dan huru hara, hidup akan menderita di dunia dan yang tentunya tidak akan terlepas dari azab neraka yang amat pedih di akhita kelak.
  3. Membuka jalan kepada musuh-musuh Islam menghapuskan syiar dan umat Islam.
Wahai kaum muslimin, umat Islam sedang diratah di serata dunia bagai harimau kelaparan meratah daging. Tidakkah kalian merasa marah dan geram apabila saudara seIslam diperlakukan sedemikian. Bagaimanakah perasaan kita sanggup melihat ibu bapa dan adik beradik serta saudara mara dalam keadaan demikian...

Renungakanlah wahai saudara ku... Umur dunia semakin singkat, kemusnahan dunia pasti berlaku, tanda-tanda sudah terbongkar, insaflah dan bertaubatlah...

Wassalam...

No comments:

Pengasas

Md Rozaidi Bin Abd Rahman =>
KPLI (Pend. Islam & Bahasa Arab), B.A. (Peng. al-Qur'an & as-Sunnah) (IIUM), M.A. (Peng. al-Qur'an & as-Sunnah) (IIUM).
Jika diizinkan Allah s.w.t., akan berusaha menyambung ke peringkat Ph.D.
insyaallah... Ameeen...