Nov 2, 2008

3 pengebom Bali dimaklum jalani hukuman, saudara-mara kunjung


TIGA pengebom berani mati Bali (dari kiri) Ali Ghufron, Imam Samudra dan Amrozi Nurhasyim. - foto AP


mStar: JAKARTA: Tiga militan yang terbabit dalam kejadian pengeboman Bali, yang berlaku lima tahun lalu, dijangka menjalani hukuman mati dalam waktu terdekat.

Sehubungan itu pihak berkuasa Indonesia telah meningkatkan tahap keselamatan bimbang pelaksanaan hukuman akan mencetuskan kekacauan.

Keputusan pelaksanaan kepada mereka yang terdiri daripada Imam Samudra dan adik-beradik, Amrozi Nurhasyim dan Ali Ghufron yang merupakan anggota Jemaah Islamiah (JI), sudah dimaklumkan malam kelmarin.

"Keselamatan lebih ketat berbanding sebelum ini, lebih ramai anggota polis ditempatkan, oleh itu masa pelaksanaan hukuman semakin dekat," kata jurucakap Peguam Negara, Jasman Pandjaitan semalam.

Justeru ketiga-tiga mereka telah ditempatkan di bilik pengasingan.

Minggu lalu kerajaan Indonesia mengumumkan bahawa hukuman ke atas mereka akan dijalankan awal bulan ini.

Semua hukuman mati di Indonesia dilaksanakan oleh skuad penembak dan biasanya dilakukan di lokasi dan waktu yang tidak dinyatakan.

Siri rayuan mereka telah pun ditolak oleh mahkamah.

Malah, kesemua mereka sebelum ini enggan memohon pengampunan daripada Presiden Susilo Bambang Yudhoyono selepas Mahkamah Agung menolak rayuan terakhir mereka.

Hukuman itu dilaksanakan setelah lima tahun Imam Samudra, Amrozi dan Ali didapati bersalah kerana melancarkan serangan bom ke atas kelab malam di Kuta, Bali yang meragut 202 nyawa pada Oktober 2002.

Mereka kini ditahan di penjara yang dikawal ketat di Pulau Nusakembangan iaitu tempat sama hukuman mati akan dijalankan.

Ketiga-tiga mereka bertegas untuk mati syahid kerana menganggap apa yang dilakukan oleh mereka sebagai suatu jihad.

Dalam pada itu, laporan AFP menyebut, Ali Fauzi, adik kepada Amrozi dan Mukhlas akan melawat kedua-dua mereka pagi esok, sebagai "kunjungan biasa" di Penjara Nusakambangan.

Pagi ini seorang lagi abangnya telah pergi ke Bali untuk menyerahkan surat rayuan menghalang hukuman daripada dilaksanakan, katanya.
No comments:

Pengasas

Md Rozaidi Bin Abd Rahman =>
KPLI (Pend. Islam & Bahasa Arab), B.A. (Peng. al-Qur'an & as-Sunnah) (IIUM), M.A. (Peng. al-Qur'an & as-Sunnah) (IIUM).
Jika diizinkan Allah s.w.t., akan berusaha menyambung ke peringkat Ph.D.
insyaallah... Ameeen...